In april 2019 verscheen het boek ‘De Gemeenteraad en de Omgevingswet’. Een nieuw boek voor gemeenteraadsleden over de rol van de raad bij de invoering van de Omgevingswet. Het boek is inmiddels uitverkocht. Op 15 januari 2024 is de tweede druk verschenen en werken de schrijvers verder aan een uitwerking van de rol van de raad.
De invoering van de Omgevingswet is een belangrijk moment om de kaderstellende, normstellende en controlerende rol van de gemeenteraad kritisch onder de loep te nemen. De parlementaire stukken verwijzen naar de instrumenten van het dualisme, maar hoe functioneren deze instrumenten?
De raad is er voor de sturing op hoofdlijnen. B&W is er voor de uitvoering en handhaving. De verklaring van geen bedenkingen bij omgevingsvergunningen wordt geschrapt. De minister wil af van ‘postzegelregelingen’ en bemoeienis van de raad bij de uitvoering. Wel moet de gemeenteraad de kwaliteit van de besluiten en van de participatie van burgers daarbij bewaken. Dat roept vragen op.
Welke inhoudelijke veranderingen zijn er? Wat is de bedoeling van de wet en hoe moet dat gaan werken? Hoe vroeg is ‘vroeg’ eigenlijk bij participatie? En hoe moet de raad daarbij betrokken worden? Hoe kan de gemeenteraad effectief kaders stellen en regels vaststellen? Wat is er allemaal te kiezen bij een omgevingsplan? Hoe maak je die keuzes? Hoe kan een gemeenteraad de controlerende rol waarmaken? Wie kan daarbij helpen?
De conclusie is duidelijk: de gemeenteraad is zo sterk als hij zichzelf maakt. Dus: gemeenteraden van Nederland, wacht niet af, maar ga aan de slag om uzelf te (re)organiseren. Morgen al.
De auteurs, Trees van der Schoot (adviseur, jurist, columnist en hoofdauteur van ‘Werken in de geest van de Omgevingswet’) en Dick Spel (adviseur en voormalig wethouder) hebben hun praktijkervaringen verwerkt in het boek en omgewerkt naar tips.
Het boek is een vervolg op ‘Werken in de geest van de Omgevingswet‘ (december 2017) en toegespitst op de rol van de gemeenteraad. Meer informatie en bestellen kan hier.