De Omgevingswet bundelt de wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. De wet vraagt om een integrale benadering van de fysieke leefomgeving en van buiten naar binnen werken. Het doel van de wet is minder en overzichtelijke regels, meer ruimte voor initiatieven, lokaal maatwerk en het geven en vragen van vertrouwen. Betrokkenheid van bedrijven, burgers en maatschappelijke organisaties en draagvlak voor ruimtelijke plannen zijn belangrijke elementen van de nieuwe Omgevingswet. ‘Ja, mits’ in plaats van ‘Nee, tenzij’ en meer bewegingsruimte vereist een nieuwe cultuur in bestuur en ambtelijke organisatie.
Hoe ga je om met de nieuwe gevoeligheden die het gevolg zijn van een grotere flexibiliteit, meer maatwerk en meer snelheid met de Omgevingswet? Hoe organiseer je straks betrokkenheid en vertrouwen in een nieuwe politiek bestuurlijke context?
De training Politiek Bestuurlijke Sensitiviteit in het Ruimtelijk Domein geeft inzicht wat het begrip inhoud en welke onderwerpen gevoelig zijn of worden. Je leert de uitdagingen van de bestuurder te karakteriseren en de rollen, posities en belangen van stakeholders te benoemen.
Terug naar het overzicht