Na de decentralisaties van de Jeugdwet, de Wmo en de invoering van de Participatiewet is een stevige cultuuromslag bij gemeenten en maatschappelijke organisaties noodzakelijk gebleken. De verzorgingsstaat is veranderd in een participatiesamenleving die uitgaat van de eigen kracht en zelfredzaamheid.
Naast het recht op zorg en andere voorzieningen bestaat ook de plicht om voor jouzelf en je omgeving te zorgen. Dat vraagt een andere manier van denken en handelen bij gemeenten. Niet alleen van medewerkers die werkzaam zijn in het sociaal domein maar ook van het gemeentebestuur. Ook het bestuur is zich bewust van deze verandering en moet zich ook beseffen dat dit vraagt om een andere rol en verhouding. Hoe verhouden bestuur en organisatie zich tot elkaar en hoe gaan zij met elkaar om?
De training Politiek Bestuurlijke Sensitiviteit in het Sociaal Domein geeft inzicht in de onderwerpen die gevoelig zijn of worden. Je leert de uitdagingen van de bestuurder te karakteriseren en de verschillende rollen, posities en belangen van stakeholders te benoemen.